#Vriendinnenvrijdag

21
aug


Judith / Inkt Atelier

Weet je nog dat je als kind altijd zo blij werd van knutselen, tekenen, dingen maken, experimenteren en dat het niet gaf als het verkeerd ging, want daar leerde je juist van? Ja, weet je dat nog? Dat gevoel, van experimenteren, spelenderwijs leren en ontdekken, dat is wat er gebeurd bij het Inkt Atelier

Stel je even voor met naam en bedrijfsnaam.

Hoi, ik ben Judith Rosema, eigenaar van Het Inkt Atelier; een creatieve plek waar jong en oud vreugde- en succesmomenten beleeft. Ik heb gestudeerd aan de kunstacademie in Den Bosch en toonde tijdens de eindexamententoonstelling voornamelijk litho’s, linosnedes en etsen. De liefde voor grafiek is altijd gebleven. Nu heb ik in mijn atelier twee drukpersen staan. Een grote en een mobiele kleine waarmee ik onder andere de scholen afreis zodat ik ook kinderen de liefde voor het afdrukken kan bijbrengen. Op Het Inkt Atelier kun je diverse korte workshops en langere cursussen volgen, kinderen kunnen er volop experimenteren en personeels- en groepsuitjes beleven waardevolle succesmomenten met de groep.

Hoe ben je in het vak gerold?

Na mijn afstuderen ging ik als werkplaatsbeheerder aan de slag op het Grafisch Atelier in Den Bosch. Een prachtige plek waar het naar inkt rook en ik drie keer per week tussen de drukpersen danste van geluk. Ik heb er veel verschillende technieken geleerd, allemaal spelenderwijs, daarom weet ik dat het zo goed en leuk is om te experimenteren. Na een aantal jaren gaf ik mijn eerste lithocursus. Aan 5 cursisten, doodeng! Maar gaandeweg besefte ik dat ik het geweldig vond om mijn kennis over te brengen op mensen die echt geïnteresseerd waren. Er ontstond een mooie wisselwerking. Zij leerden van mij en ik van hen. Na weer een aantal jaren gaf ik mijn eerste les aan kinderen. Ook dit was fantastisch. Jonge kinderen zijn onbevangen, vrezen niet voor fouten, maar doen het gewoon! Het is mijn missie geworden om deze onbevangenheid en creativiteit te stimuleren zodat ook oudere kinderen dit kunnen blijven behouden. Het is zó jammer dat kinderen zich vanaf een bepaalde leeftijd gaan schamen voor hun tekeningen. Het denken in goed/fout brengt enorm veel druk met zich mee. Helaas zit een groot deel van de wereld wel zo in elkaar, dus er is nog een hoop werk te doen 🙂
Na 10 jaar bij het Grafisch Atelier vond ik het genoeg en besloot mijn eigen weg te bewandelen. Ik wilde meer mensen bereiken en deed ik via de hobbysector. Sindsdien zijn er al heel wat mensen langsgeweest om mooie dingen te maken en zij zijn allemaal weer met een grote glimlach vertrokken.

Wat is je specialisme?                                                                                                               

Alles wat met afdrukken te maken heeft. Stempels snijden- linosnedes-houtdrukken-etsen.

Je hebt een atelier.
Wat is het unieke aan het atelier?

Mijn Inkt Atelier is gehuisvest in de gerenoveerde Gruyterfabriek in Den Bosch. Op deze plek bruist het van de creatievelingen. Alleen het bezoeken van de fabriek is al de moeite waard. Uniek aan mijn atelier is dat je er werkt tussen de kunstwerken. Alles wat ik als kunstenaar maak, hangt aan de muur. Mensen kijken er vaak hun ogen uit voordat ze zelf aan de slag gaan. Het inspireert ze enorm.

Ben je ook creatief bezig tijdens je vakantie?

Tja, je kunt het niet laten hè. Ik heb een creatieve geest en ik ben een maker. Op vakantie kom je vaak andere (natuurlijke) materialen tegen en je ziet en ruikt andere dingen. Eigenlijk worden al mijn zintuigen geprikkeld op vakantie. Het is heerlijk om daar mee aan de slag te gaan. Of dat nou letterlijk iets maken is, of ergens over mijmeren/fantaseren, kleine schetsjes, kleurstudies, het is allemaal leuk en waardevol én óók heel ontspannend. En soms ontstaat er na drie maanden een werk waarin stukjes vakantie zitten. Dat is dan een heel fijn momentje.

Waarom zou de bezoeker speciaal naar jouw stand moeten gaan op PaperPassion?

Tijdens PaperPassion geef ik 2 workshops. Als je wilt leren hoe je op de ambachtelijke manier papier maakt, kom dan vooral langs en neem aan het einde van de dag jouw unieke handgemaakte papier mee naar huis. Als je óp dat papier dan ook nog een portret wilt afdrukken van jezelf, je zoon/dochter, of een andere dierbare, dan kom je gewoon ’s middags nóg een keer langs en maak je een portretstempel. Dan heb je wel echt iets heel unieks gemaakt 🙂

Kan de bezoeker ook een make&take / workshop / demo volgen?

Jazeker, zoals je hierboven kunt lezen.

Wie bewonder jij in het vak?

Vrouwelijke Kunstenaars als Elli Strik, Juul Kraijer, Charlotte Mutsaers, Marlène Dumas en Mayuka Yamamoto intrigeren me eindeloos. Google ze maar eens. Er zit een bepaalde zachtheid in al hun werk wat ook een enorme kracht uitstraalt. Het raakt me iedere keer weer.