Bloemen zijn een prachtige inspiratiebron om te tekenen of schilderen, maar wist je dat je echte bloemen heel goed kan combineren bij je papieren creaties als je ze goed laat drogen. Beeldmaker Daisy Ranoe geeft je hieronder diverse tips om het mooiste resultaat te krijgen.

Bloemen persen

  1. Gebruik verse bloemen (of bloemen die nét over hun hoogtepunt heen zijn), ze mogen nog niet verdroogd zijn of krullende randjes krijgen.
  2. De bloemen komen uit de pers zoals jij ze erin legt: open/dicht/op de kop/met of zonder blaadjes. Experimenteer daarmee!
  3. Te dikke bloemen (zoals een zonnebloem of roos) kun je toch persen door ze uit elkaar te halen en alleen de blaadjes te persen.
  4. Geef de bloemen als je ze neerlegt de ruimte, zo voorkom je schimmel en dat je bloemen aan elkaar plakken.
  5. Zitten de bloemen tussen je boek of pers? Heb geduld en maak te pers tussendoor niet open! Daardoor blijven ze mooier.

Bonus-tip 1: persen kan gewoon tussen een boek, maar voor het mooiste resultaat gebruik je een bloemenpers.

Bonus-tip 2: maak je eigen bloemenpers van twee houten plankjes, boutjes en moertjes en karton. Dan kun je ook dikkere bloemen persen en het neem minder ruimte in beslag!

Mooie bloemen om te persen

  1. Losse bloemetjes van de Hortensia 
  2. Helleborus > de kleuren blijven ook heel mooi
  3. Blaadjes van rozen > lukt eigenlijk altijd
  4. Zeeuws knoopje > deze is bijvoorbeeld ook heel leuk om op de kop te leggen.
  5. Madeliefjes, altijd in de buurt en lukt eigenlijk altijd

Bonus-tip: niet alleen bloemen zijn geschikt om te persen, maar ook kruiden, grassen en bladeren. 

Meer tips?

Welk papier moet je gebruiken om tussen de pers te doen? Wat voor lijm is geschikt voor het opplakken van bloemen? Wat kun je er allemaal mee maken? Hoe lang moet je bij welke bloem wachten? Hoe bewaar je de bloemen het best? Deze vragen en nog meer voorbeelden vind je in haar boek ‘Herbarium, bloemen persen en bewaren’ 

Wie is Daisy Ranoe?

Ze beschrijft zichzelf als beeldmaker en creatief mastermind. “Ik maak de wereld mooier en werk met mensen die dat ook doen. Met mijn werk vertaal ik abstracte waarden en ideeën naar een mooi en toegankelijk beeld. Dat doe ik door middel van creatieve concepten, kunst en fotografie. Ik laat schoonheid zien, heb een voorliefde voor onderwerpen die schuren en werk samen met mensen, bedrijven en organisaties die maatschappelijke impact willen maken.”

Meer zien en weten bekijk haar website daisyranoe.com