Mindful tekenen

2
jul

Mindful tekenen: zo kun je je hoofd leegmaken

houseofawarenessDit is een fijne oefening voor iedereen die zijn of haar hoofd wilt leegmaken. Het enige dat je nodig hebt is pen en papier. Je hoeft geen kunstenaar a la Picasso te zijn, of daar in de  buurt van te komen. Helemaal niet zelfs. Misschien ontdek je na deze oefening wel een nieuw talent in jezelf? Het kan allemaal. Laat het op je af komen. Ik neem je mee in mindful tekenen en wat het met je brein doet.

Waarom Mindful tekenen?

Na een lange dag op school voelde ik mij onrustig. In plaats van mijn dagelijkse ritme op te pakken met boodschappen doen, koken en op de bank ploffen met mijn laptop op schoot, liep ik zonder na te denken een stukje de natuur in. Ik ging zitten op een bankje en pakte mijn notitieboekje.

Mindful tekenen, dit is hoe het werkt.

Feitelijk is het een vorm van intuïtief tekenen. Je laat je leiden door je intuïtie, dit maakt dat je volledige focus hebt op het tekenen vanuit je gevoel. Je aandacht gaat dan hiernaar toe in plaats van gedachten in je hoofd.

  1. Zoek een fijne plek om te zitten.
   Voor mij werkt een plek in de natuur het beste. De natuur is een fijne, rustige omgeving. Ga op een bankje/boomstam zitten of op de grond, zorg dat je lekker zit. Je kan natuurlijk ook gewoon thuis aan de keukentafel gaan zitten.
  2. Schakel je telefoon uit. Zorg dat je niet afgeleid wordt, hoe lekker is het om gewoon even helemaal onbereikbaar te zijn? Gun jezelf die rust, neem de tijd en raak niet afgeleid door je telefoon. Je kunt hierdoor ook niet even checken hoe laat het is, mits je een horloge om hebt natuurlijk. Het gaf mij enorm veel rust.
  3. Muziek of gewoon de geluiden van de natuur.
   Je kunt ervoor kiezen om muziek te luisteren, of de geluiden van de natuur op te merken. Misschien hoor je de vogels fluiten, takken kraken, of een hond blaffen in de verte.
  4. Pen en papier zijn je beste vriend op dat moment.
   Een kleine voorbereiding is handig. Iets om mee te tekenen en iets om op te tekenen. De keuze hierin is vrij, het maakt niet uit wat voor papier, of wat voor potlood of pen. Iets waarmee je lijnen kunt zetten. Ik heb dit ook wel eens gedaan met mascara, omdat dat het enige was wat in mijn tas zat. Als je dure mascara hebt, is dit een beetje zonde.
  5. Geef aandacht aan je omgeving.
   Het enige wat je aandacht hoeft te geven, is je omgeving. Je kunt je gedachten laten voor wat ze zijn. Focus je op een punt of voorwerp. Neem waar wat je ziet. Kijk er naar zonder oordeel, merk het gewoon op.
  6. Houd je pen op het papier, en je ogen gericht op het punt waarop je focused.
   Dit is een challenge, wel een leuke. Zonder dat je op je papier kijkt, teken je wat je ziet. Dit kan alleen als je volledig geconcentreerd bent. Volledige focus op dat wat je ziet, en laat je hand verder het werk doen.
   Vragen die je jezelf kunt stellen die helpen:
   • Wat zie je?
   • Welke vormen zie ik? Is het rond, vierkant, lang, kort?
   • Zit er een structuur in, is het glad, ruw?
   • Zijn er details zichtbaar? Bestaat het uit 1 vorm of zijn er meerdere door elkaar?
   Zet dat wat je ziet op papier, in lijnen, in stippen, in vegen. Laat je niet beperken door kaders, er zijn geen kaders.
  7. Keep focused!
   Je hoeft geen mooie lijnen te zetten, ze hoeven niet recht te zijn. Je mag zelfs naast het papier tekenen, het maakt niet uit. Het gaat erom dat je met volledige aandacht kijkt naar het voorwerp, en dat je je hand het werk laat doen op het papier.

Hoelang deze oefening duurt bepaal je zelf. Toen ik deze oefening deed, was ik er een vol uur zoet mee. Wat ik op papier heb gezet? Een paar grassprieten.

Wat levert mindful tekenen je op?

Nadat je voor je gevoel klaar bent, merk je op wat het met je heeft gedaan. Je hebt je geconcentreerd op een punt, en doordat je bezig bent met het tekenen heb je geen ruimte voor gedachten. De enige gedachten die je op dat moment hebt zijn het tekenen van wat je ziet. Het werkt als mediteren. Deze oefening maakt je meer ontspannen. Het voelt voor mij als massage voor mijn hoofd, net zoals klassieke muziek.

Bron: houseofawareness.com

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren