#Vriendinnenvrijdag

“Ik kan echt blij worden van een mooi stuk papier of het nou om een plaatje of printje gaat. Vintage papier spreekt mij extra aan, er zit een verhaal aan vast.”

Stel je even voor met naam.
Mijn alias op instagram is @vruijke. ‘Vruike’ is Maastrichts dialect voor vrouwtje. In Maastricht ben ik geboren en opgegroeid. Mijn echte naam is Käthy 😉  Ik ben de trotse moeder van twee jong volwassen kinderen en heb een lieve poes Gigi.

Wat voor werk doe je?
Ik werk in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. In mijn werk maak ik ook gebruik van mijn creativiteit zowel bij activiteiten als in mijn denken.

Wat is je specialisme?
Knippen en plakken en zo met mooie papieren prints en plaatjes nieuwe dingen creëren. Ik vind het leuk om papier te gebruiken dus maak daarbij gebruik van boeken uit de kringloop, tijdschriften en allerhande papier dat door mijn vingers gaat en op mijn pad komt.

Hoe is je hobby begonnen?
Creatief was ik altijd al; als kind tekende ik graag, leerde mezelf breien en haken, knutselde van alles. Zo’n 6 jaar geleden zocht ik ideeën op internet om iets te doen met de mooie prints, foto’s en plaatjes uit tijdschriften. Ik ontdekte Pinterest en snailmail. Zo ook vele manieren om papier her te gebruiken. Ik groeide uit tot een paperlover en verzamelaar van allerlei papier; tijdschriften, boeken, reclamefolders, inpakpapier, enveloppen, zakjes, kledingtags, oude klapperblaadjes enz. belanden eerder op mijn knutselkamer dan bij het oud papier ;). Ik kan mij uren verliezen in uitzoeken van papier om er snailmail van te maken of collages alsof ik schilder met papier. Voor mij ook een prettige ontspannende bezigheid

Wat vindt je het mooiste aan papier?
Ik kan echt blij worden van een mooi stukje papier, of het nou om een plaatje of printje gaat. Vintage papier spreekt mij extra aan, er zit een verhaal aan vast, ook al ken je het niet vraag ik mij af door hoeveel handen het al is gegaan en met welk doel of betekenis voor een onbekend iemand uit het verleden. Dagdagelijkse dingen vaak. Ik hou van dagdagelijkse geschiedenis en papier maakt dat tastbaar en toegankelijke. Immers papier is overal en hoeft niet duur te zijn. Het liefst hergebruik ik dus papier en koop ik zo min mogelijk papier pakketten. Zelf combineren of iets nieuws doen met papier is mijn uitdaging en passie. Toen ik een keer via marktplaats een grote doos gratis tijdschriften kon ophalen voelde ik mij blij en rijk hahaha.

Op welke creatie ben je het meest trots?
Gek genoeg heeft deze indirect met papier te maken: in een roundrobinboekje maakte ik een washitape mozaïk van het schilderij ‘meisje met de parel’ daar volgde een op van ‘het melkmeisje’. Dit wil ik nog eens vaker doen. De laatste tijd maak ik voor mezelf collages in een #collagebook, zo ontdek ik leuke nieuwe manieren van papier combineren. Ik maakte ook al vele snailmails en vaak ben ik erg blij met het resultaat. Het voelt dan soms ook als los moeten laten als deze op de post gaat. Het is dan weer genieten als de ontvangster er blij mee is. Zo snijdt het mes aan twee kanten, ik heb heerlijke creatieve uurtjes gehad en de ander krijgt een paperhug als verrassing en kan vaak ook weer spulletjes (her)gebruiken.

    

Ben je ook creatief bezig tijdens je vakantie?
Juist in mijn vakantie heb ik lekker veel tijd om creatief te zijn. Doorgaans ben ik grotendeels thuis als ik vakantie heb. Ga ik wel weg, verzamel ik op vakantie van allerlei papier en dit heeft nu 2 keer geresulteerd in een vakantiejournal. Een kringloop is voor mij de souvenirwinkel 😉 Er gaan sowieso knutselspullen mee en/of een doodle teken boekje.

Heb je in je privésfeer iemand met wie je je passie voor creativiteit deelt?
Via mijn hobby heb ik inmiddels mensen met dezelfde hobby leren kennen en ook al ontmoet. Vakantie in eigen land is leuk te combineren met een ontmoeting. Ik heb ook vaste snailmail penvrienden. Het langste schrijf ik met @marl127. We doen een abc-snailmail die al enkele jaren loopt; er zit geen haast bij , dat us fijn, en we leerden elkaar wel steeds beter kennen. Toen we beiden 50 werden in hetzelfde jaar hebben we elkaar ontmoet. Een hele gezellige dag waarbij we leuke winkeltjes bezochten  gericht op onze hobby. En natuurlijk veel kletsen! 😉

Wat onderneem of bezoek je verder nog samen met die persoon?
Er is dus niet een specifieke persoon en ook (helaas) niet veel in mijn buurt. Om dit op te lossen kwam @pinheiro_elizabeth gewoon een keer logeren bij mij. Gezellige uurtjes geknutseld en gekletst. Samen knutselen is gezellig en inspirerend. Zo ging ik ook langs bij @gittepetit en haar inspirerende ontmoetingsplek. Meer in de buurt woont @wenentijn en met haar ging ook al naar een workshop waar we met papier een sierbord maakten. Zo brengt mijn hobby mij in contact met anderen waarmee ik de liefde voor knutselen en papier gewoon kan delen! Het heeft zelfs mee geholpen de drempel alleen vakantie in eigen land te vieren te nemen; ik spreek dan met instagrammers in de buurt af 😉

Wie volg jij op Social Media? Top 5?
Ik heb geen echte top vijf, wel volg ik graag mensen die werken met vintage papier of plaatjes en net als ik papier hergebruiken. Zoals @365milestoparis met wie ik ook een #abckaartenproject doe; @nik.thebooksmith waarvan ik ook youtube filmpjes kijk; en tjah, gewoon nog vele anderen.

Heb je PaperPassion al eens bezocht? Zo ja, wanneer?
Ik ben al 3 keer op de beurs geweest!

Met wie heb je PaperPassion samen bezocht?
De eerste keer alleen, de twee keren daarop met mijn buurvrouw.

Waarom heb je voor PaperPassion gekozen?
Ik kwam het tegen op instagram. Ik woon in Zuid-Limburg dus was de afstand ook aantrekkelijk. Het leek mij niet zo’n massale beurs en was nieuwsgierig.

Hoe heb je PaperPassion ervaren?
De koepelhal als locatie sprak mij al aan. De beurs bleek inderdaad niet massaal, was overzichtelijk en heel laag drempelig ook voor de workshops. Een fijne sfeer, niet opdringerig. En voldoende variatie. Voor mij is de beurs vooral aantrekkelijk voor opdien nieuwe ideeën, technieken proberen en van allerlei knutselmateriaal kunnen bekijken en evt. aanschaffen. Met die ene invalshoek: papier ♡

Heb je tijdens PaperPassion ook make&takes/workshop/demo gevolgd? Hoe heb je dat ervaren?
Ja, heb ik gedaan. Ook hier samen bezig zijn, ontmoeten, inspireren, technieken uitproberen, laagdrempelig.

Was je blij met het resultaat?
Ik deed vorig jaar een workshop papier scheppen en vond dat erg leuk met leuk resultaat. Thuis is het er helaas nog niet van gekomen dit nog eens te doen.

Wil je nog iets meer kwijt aan onze bezoekers?
Ga je graag naar een overzichtelijke beurs waar creatief met papier voorop staat is dit zeker een aanrader!